onsdag 2. juni 2010

Fakta om Tyrkia

Mens vi går rundt og gleder oss til ferieturen kan vi jo legge ut noen fakta om Tyrkia.






Fakta om Tyrkia
- Areal: 770.760 km2
- Innbyggertall: 71,3 millioner.
- Hovedstad: Ankara
- Større byer: Istanbul (11,3 mill.) Ankara (4,3 mill). Izmir (3,6 mill).
- Religion: 99% muslimer.
- Styreform: Demokratisk republikk.
- Offisielle språk: Tyrkisk
- Uavhengighet: Fra 1921
- Valuta: Tyrkiske Lira
- Nasjonaldag: 29. oktober
- Visumplikt for nordmenn
- Tyrkia mottok ca 250 000 norske turister i 2008























Klima
Klimaet i Tyrkia varierer mye etter hvor i landet du befinner deg. Det sies at du faktisk kan bevege deg i gjennom de 4 årstider i løpet av en dag. Ved kysten mot Egeerhavet og Middelhavet finner du det typiske middelhavsklimaet med forholdsvis milde vintere og varme solrike sommere. Sommeren strekker seg fra mai til oktober. Det er lite nedbør i denne perioden. Snø om vinteren forekommer sjelden bortsett fra i høyden, men det kommer en god del regn.

I den vestlige delen av Tyrkia, rundt Istanbul, er klimaet noe fuktigere. Det er fortsatt varmt, men det kan regne en del om sommeren. Om vinteren kan det falle snø, men den blir som regel ikke liggende lenge.

I den sørøstlige delen av den tyrkiske middelhavskysten kan det bli svært varmt. Temperaturen om sommeren holder seg nesten alltid over 40 grader celsius. Det kan faktisk bli så varmt som 50 grader celsius på enkelte steder.

Svartehavskysten ligger i den østelige delen, i le av fjellene i Kaukasus. Det kan komme mye regn om sommeren, men det blir sjelden under 4-5 grader celsius ved kysten om vinteren. I fjellet derimot finner man isbreer akkurat som i Norge. Den vestlige delen av Svartehavskysten har også en del snø om vinteren. Til gjengjeld har denne delen av landet et varmere klima om sommeren enn den østlige delen av svartehavskysten.

Innlandet i Tyrkia har et varmt klima om sommeren, mens vinteren er kald og snørik. Høyden gjør at nettene kan være kalde også om sommeren. Skal du på tur i innlandet gjør du derfor lurt i å ta med deg varme klær akkurat som om du skulle ta en fjelltur i den norske fjellheimen.

Kilder:
Wikipedia
Folk og forsvar
LANDSIDER.NO
Alt om tyrkia

-Askeladden

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Blogglisten